Kako nastaje naša rakija

Naša rakija

rođenja iz srca prirode

U Zlatiborskoj tradiciji, svaki gutljaj rakije nosi priču o pažljivoj brizi i ljubavi prema prirodi. Naša proizvodnja počinje tamo gde priroda daje najbolje – u voćnjacima punim mirisa i boja, gde se bira samo najzrelije i najsočnije voće.
Svaka faza procesa, od berbe do destilacije u bakarnim kazanima, prožeta je strašću za očuvanjem tradicije i vrhunskog kvaliteta. Verujemo da vreme, strpljenje i vešte ruke čine razliku – zato naši majstori rakije sa puno posvećenosti stvaraju proizvode koji čuvaju autentični duh Zlatibora u svakoj kapljici.

Proces proizvodnje rakije

od ploda do kapi zlata

Korak 1
Berba zrelog voća

Sve počinje u našim voćnjacima i netaknutoj šumi oko sela Sirogojno. Voće se bere ručno, u najzrelijoj fazi, kada je puno šećera, mirisa i ukusa. Beremo samo zdrave i sočne plodove – bez prskanih kultura i bez kompromisa.

Korak 2
Čišćenje i selekcija

Nakon berbe, voće se pažljivo pregleda i sortira. Uklanjamo sve nedovoljno zrele, oštećene ili trule plodove. Čistoća i kvalitet u ovoj fazi su ključni za dobijanje prve klase komine.

Korak 3
Mlečna fermentacija (komina)

Očišćeno voće se melje i ostavlja u buradima na prirodnu fermentaciju. Bez dodavanja šećera, vode ili veštačkih sredstava. Samo voće, vreme i domaća mikroflora. Fermentacija traje 2–4 nedelje, u zavisnosti od vrste voća, temperature i uslova. Komina se svakodnevno prati i meša kako bi se ravnomerno odvijao proces.

Korak 4
Prva destilacija (prevara)

Nakon fermentacije, komina se preleva u kazane od bakra. Prva destilacija, poznata kao “prevara”, služi za odvajanje alkohola od čvrstih materija. U ovoj fazi dobija se slabija rakija (sirac), koja još nije spremna za piće.

Korak 5
Druga destilacija (prevarena rakija)

Sirac se ponovo destiliše – ovaj put preciznije. Prva frakcija (“prevoznica”) se odvaja jer sadrži metanol. Srednji deo, najkvalitetniji – srce rakije, se čuva. Poslednji deo (“patoka”) se takođe izdvaja. Samo najčistija i najbolje izabrana sredina postaje naša rakija.

Korak 6
Odležavanje i sazrevanje

Dobijena rakija se ostavlja da odleži u staklenim sudovima ili hrastovim bačvama – u zavisnosti od vrste. U ovom periodu dobija blagost, punoću i složenost arome. Odležavanje može trajati od nekoliko meseci do više godina.

Korak 7
Flaširanje i ručno pakovanje

Kada procenimo da je rakija sazrela, ona se lagano filtrira, po potrebi razblažuje na željenu jačinu i puni u flaše. Svaka boca se ručno etiketira, ukrašava i pažljivo pakuje – kao poklon prirode i našeg truda.

Izaberite

savršenu rakiju za sebe
  • Zlatiborske zore od šljive
  • Žitov je lep od dunje
  • Zlata od divlje kruške
Online prodavnica